In de media, Nieuws

Schuttevaer

Schippers Eichhorn en Borremans richten community Binnenvaart Kennis in

‘Samen weten we meer!’

Door René Quist

Schippers weten veel, maar niet alles. Veel schippers bellen of appen collega’s als zij onverhoopt iets niet weten. Tankerkapi- tein Ed Eichhorn is zo’n schipper die best vaak een vraag beant- woordt. Samen met collega-schipper Rob Borremans bedacht hij Binnenvaart Kennis. Een website, community en een Whatsapp- groep waar schippers binnenvaartkennis delen. De twee leggen uit hoe het zover is gekomen.

‘Ergens in september 2018 ging de telefoon’, vertelt Eichhorn, ‘een schipper van een 110-meter droge-lading- schip, met de vraag of hij met
een diepte van 3,20 meter door het Visjagersgaatje op het Wad kan varen. “Ja dat kan”, was mijn antwoord, mits je rekening houdt met het tij. Zomaar een van de vele vragen die de afgelopen jaren passeerden.
Wij zijn zelf al jaren werkzaam
in de binnenvaart en voorzien el- kaar ook al jaren van informatie. Onze passie is informatie verza- melen en uitwerken tot leesbare bestanden.
‘Wij zaten vervolgens met een aantal vragen: zijn wij de enige die dit doen? Zijn er meer schip- pers die dit doen? Hoe bereiken we andere schippers?
‘Er is veel praktijkervaring in
de binnenvaart. Hoe mooi zou
het zijn als we die met zijn allen zouden delen? Niet alleen voor
de huidige schippers, maar ook voor aankomende schippers. Door schippers, voor schippers hadden we bedacht en gingen daarmee aan de slag.’

Website

‘In oktober 2018 zijn we begon- nen met onze informatie te plaat- sen op onze website www.binnenvaartkennis.nl. We stuurden een paar WhatsAppjes naar bekenden dat de informatie erop stond en kregen veel positieve reacties. ‘We kregen ook de vraag hoe we aan zoveel informatie kwamen. Op internet is eigenlijk alles wel te vinden, maar waar ga je zoe- ken? Iedereen herkent het wel, je gaat iets zoeken op internet enontelbare websites verder ben je al bijna vergeten wat je aan het zoeken was. Wij gingen proberen alles op een overzichtelijke web- site te krijgen.’

‘Alle informatie op één overzichtelijke website’

Verzamelen

‘We gingen dus alle informatie van de vele websites verzame-
len en bundelen en maakten er een leesbaar bestand van. Ook maakten we zelf PDF-bestanden. Die konden de schippers dan heel makkelijk downloaden en opslaan op de computer, zodat ze ook zonder internetverbinding snel te raadplegen zijn.

‘Snel daarna hebben we alle sociale mediakanalen opgestart en hadden we in no time duizen- den volgers. We kregen steeds meer bekendheid en met hulp van andere schippers hadden
we intussen al aardig wat op de website staan. We zochten echter naar een manier om nog meer informatie te delen en schip- pers, stuurmannen, matrozen en leerlingen dichter bij elkaar te brengen.

Websitepartners

Die manier was snel gevonden, door het starten van een Binnen- vaart Kennis WhatsAppgroep. Een groep die alleen wordt ge- bruikt voor het delen van Binnenvaart Kennis.’
‘Al vrij snel werd deze groep ook opgemerkt door bevrachters, bedrijven die binnenvaart gerela- teerd zijn, verkeersposten en vele anderen die ook interesse hebben in wat wij doen. Intussen is de tweede WhatsApp-groep een feit en ook die begint aardig vol te raken.
Vele bestanden hebben wij intus- sen op de website staan en onze server begon al snel vol te raken. Ons doel was een website die vanuit een passie/hobby-oogpunt wordt gemaakt. We werken eraan in onze vrije tijd, als we tijd en zin hebben.

Om onze serverkosten en kleine onkosten te kunnen betalen hebben we in 2019 de websitepartners in het leven geroepen.

Een bedrijf betaalt een vast bedrag per jaar en krijgt hiervoor een pagina bij ons op de website, waar ze hun bedrijf en producten kunnen uitlichten. Onze huidige websitepartners zijn wij dan ook zeer dankbaar, mede dankzij hen kunnen wij de website draaiende houden.

In de krant

‘Regelmatig krijgen wij vragen vanuit alle binnenvaarthoeken, bevrachters, leveranciers etcetera. We brengen ook mensen met elkaar in contact, denk dan aan een bevrachter die een partij stenen van de Donau naar Rotter- dam heeft te vervoeren. Via onze WhatsApp- groepen is het contact tussen de bevrachter en een schipper snel bemiddeld. Mensen die elkaar anders waarschijnlijk nooit hadden gevonden.

‘Onze passie werd ook opgemerkt door hoofdredacteur René Quist van weekblad Schuttevaer. Van hem kregen wij de aanbieding elke maand een bijdrage te leveren aan de krant. Wij doen dit met veel plezier, tenslotte is ons motto ook: samen weten we meer.’