In de media, Nieuws

Binnenvaartschippers streven naar het delen en vergroten van kennis

Meer dan 4.000 volgers op Facebook, meer dan 10.000 bezoekers binnen 3 maanden op de website en meer dan 250 leden in een gezamenlijke WhatsAppgroep: het platform getiteld ‘Binnenvaart Kennis’ is populair in de binnenvaart en er wordt gretig gebruik van gemaakt. 

Opde website www.binnenvaartkennis.nl staan artikelen, berichten en informatie over diverse onderwerpen en thema’s uit de binnenvaart. Het gaat dan bijvoorbeeld om regelgeving in Nederland, de pegelstanden in Duitsland of vaarroutes in België. Verder is er ook algemene informatie te vinden over bijvoorbeeld aflaaddieptes op de Rijn, autosteigers, vaardocumenten en marifoonkanalen. De site toont eveneens een aantal eigengemaakte kaarten met allerlei informatie over trajecten, specifieke gebieden of locaties. De informatie wordt regelmatig aangevuld. 

De informatie van Binnenvaart Kennis komt onder meer vanuit de deelnemers in de WhatsAppgroep, en de volgers en lezers van de website en Facebookpagina. Daarnaast is veel kennis en ervaring afkomstig van Ed Eichhorn en Rob Borremans: de twee initiatiefnemers van het project dat op 20 oktober 2018 officieel is gestart. 

De beide heren zijn schippers met jarenlange ervaring in de binnenvaart. De twee hebben een gezamenlijke passie: het verzamelen en delen van kennis over de binnenvaart. “Via de WhatsApp zijn al heel wat bestanden op en neer gestuurd, voor kennissen die vroegen of we informatie hadden over een bepaald traject bijvoorbeeld. We zeiden toen voor de grap tegen elkaar dat we die informatie beter op een website konden gaan delen, dan hebben andere mensen in onze omgeving er ook wat aan”, vertelt Ed. 

Voor iedereen toegankelijk
Dat is voor beide heren belangrijk: zij willen niet dat kennis verloren gaat. “Er zijn heel veel schippers met ervaring die op een leeftijd komen dat ze straks met pensioen gaan. De jongere generatie groeit op in en heel ander tijdperk, die kijkt meer op hun telefoon dan in een boek. Een website en sociale media zoals Facebook of WhatsApp sluiten daar mooi bij aan”. Maar het is niet alleen voor de jongere generatie, benadrukt Ed. “Je kent het misschien wel: je zoekt iets op internet, je kan het niet vinden en je bent tien websites verder en weet misschien niet eens meer wat je zocht. Wij verzamelen die informatie en maken er één bestand van, dat voor iedereen toegankelijk is”. 

Onze instelling is: we weten het niet beter, maar samen weten we meer.

Die toegankelijkheid en openheid is voor de heren prioriteit. Het draait voor hen vooral om het delen van kennis met elkaar. “Onze instelling is: we weten het niet beter, maar samen weten we meer. Door kennis met elkaar te delen, kunnen we elkaar goed aanvullen en de informatie zo goed mogelijk maken. De meeste bestanden worden ter download aangeboden”.

Positieve reacties
Tot nu toe gaat dat goed, zegt Rob. “We hebben intussen een heel groot netwerk opgebouwd met ‘kennissen’ die ons voorzien van heel veel informatie. Dat is heel mooi. Mensen weten ons ook goed te vinden”. Hij vertelt over een vraag vanuit de groep: een collegaschipper zocht waar en hoe water te laden in Rotterdam. “Die gaf na een uur de moed op”, vertelt Rob. “Wij hebben deze informatie dus uitgezocht en op de site gezet: hij was meteen blij”. Voor Ed en Rob is dat een heel mooi resultaat. “We horen heel veel positieve reacties uit de scheepvaartwereld. Men pakt Twitter goed op, men deelt veel informatie via Facebook en de groepsapp en nog belangrijker: ze stellen vragen aan ons en aan elkaar en delen de kennis en antwoorden, wij maken van al deze kennis een bestand”. 

Uit de hand gelopen hobby
De beide heren doen dit alles vrijwillig en in hun eigen tijd. Met hulp van een aantal sponsoren en partners kunnen ze ervoor zorgen dat kosten zoals hosting en serverruimte gedekt zijn. “Het begon voor onszelf, maar het is inmiddels een beetje een uit de hand gelopen hobby”, zegt Rob met een lachje. Aan stoppen denken ze in ieder geval nog lang niet: er is nog genoeg informatie om uit te zoeken en vooral verder te verspreiden onder de mensen in de binnenvaart.