Nieuws

Kennisplatform van en voor binnenvaartschippers krijgt steun PoAB

Door: Koen Heinen

21 jun 2022 om 12:07

Foto: Herman Croenen
 
Wachtplaats binnenvaart Galgenschoor

Het Nederlandse platform ‘Binnenvaartkennis.nl’ verwelkomt op zijn site Port of Antwerp-Bruges (PoAB) als nieuwe partner. Het platform van schippers voor schippers stelt sinds 2018 zijn binnenvaartkennis ter beschikking van de markt. 

Volgens Ed Eichhorn, medebezieler van het platform, is het PoAB zelf die contact heeft genomen om partner te worden. “Het platform is ontstaan om de kennis van de oudere generatie schippers niet verloren te laten gaan. We doen dit als een hobby en een passie. Ondertussen wordt dat goed opgepikt door de markt. We maken al onze bestanden zelf en bundelen alle informatie over een bepaald onderwerp in een bestand”, legt hij uit.

Binnenvaartkennis.nl is beschikbaar in verschillende talen en geeft informatie over de binnenvaartreglementering, vaarwegen en havens in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en verschillende andere Europese lidstaten.  

Te ver van schipper

“De website van PoAB staat te ver van de schipper. Als er iets over de binnenvaart op de site verschijnt, weten de schippers het meestal al lang van tevoren”, zegt Eichhorn.

“Binnenvaartkennis.nl is een platform van varende binnenschippers dat nuttige info voor binnenschippers overzichtelijk wil delen. Daarbij ook info over de havens. Zowel schippers als wij hebben er belang bij dat de info over PoAB volledig en correct is. Recent zijn er bij ons wel wat nautisch-operationele wijzigingen geweest zoals VTS en de bijhorende VHF-kanalen, APICS-barge enzovoort. Aanvullend op de andere manieren waarop we de binnenvaart informeren, geven we wijzigingen ook rechtstreeks aan hen door”, schetst Gert Ickx, corporate communication advisor van PoAB, de reden voor het partnership met het platform.

WhatsApp Binnenvaartkennis.nl werkt ook met WhatsApp-groepjes. “Via die groepjes worden vragen gesteld en worden antwoorden gegeven. Zo kan een schipper vragen waar hij water kan laden in de haven van Antwerpen en zal hij van een andere schipper antwoord krijgen. De site werkt 24/7”, besluit Eichhorn.

Bron: https://www.flows.be/transport/kennisplatform-van-en-voor-binnenvaartschippers-krijgt-steun-poab