Nieuws

Waar op te letten bij de aanschaf van een bijboot.

De Tinn Silver 3 is o.a. te koop bij Slurink.https://www.slurink.nl/bijboten/

Wat is een goedgekeurde bijboot? Die vraag krijgen we regelmatig in onze whatsapp groepen. Volgens de ES-TRIN (de Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen) moeten de meeste schepen in de beroepsvaart een bijboot aan boord hebben. Dat is met oog op de veiligheid, een bijboot is namelijk naast leuk en handig, ook reddingsboot. Waar de bijboot aan moet voldoen hangt af van de vraag of het een oude of nieuwe boot is. Verzekeringsmaatschappij EOC legt uit hoe dit zit. 

REEDS AANWEZIG BIJBOTEN  

Het gaat hier om bijboten die vóór 01–10–2003 (Zone R, Rijn) of vóór 01-01-2009 (geen Zone R) al aan boord waren. Zo’n bijboot moet op de lijst staan van goedgekeurde bijboten voor de binnenvaart, opgesteld door het CESNI.

NIEUWE BIJBOTEN

Bijboten die na bovengenoemde datum zijn aangeschaft moeten voldoen aan de norm EN 1914:2016. Er is, helaas, geen lijst met boten die aan deze norm voldoen. De eigenaar moet dus zelf aantonen dat de bijboot aan de eisen voldoet. Ons advies: vraag de verkoper hiernaar en koop alleen een bijboot als er bewijs bijgeleverd wordt dat hij gebouwd is conform EN 1914:2016

BIJBOOT OF BOOTJE ERBIJ?

Nog een vraag: stelt de verzekering ook eisen aan de bijboot? Ja; het moet een open vaartuig zijn, eventueel met één (1) buitenboordmotor en mag maximaal 70 km/uur lopen. De bijboot dient altijd binnen een straal van 25 km van het hoofdvaartuig te blijven. Alleen dan kan de bijboot worden meeverzekerd op de scheepspolis. Groter, sneller of verder? Dan heeft de boot zijn eigen polis nodig.  

Bereken nu je premie
Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af. Bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.

Bijboten
De Wind 390 en Tinn Silver 450 C zijn stoere aluminium bijboten die de voordelen hebben van de vertrouwde stalen roeiboot: robuust en sterk. Bij stoten tegen het schip is de kans op beschadiging klein en mocht er een krasje komen dan is deze eenvoudig weg te schuren De voordelen van aluminium zijn natuurlijk het lage eigen gewicht van het materiaal, de duurzaamheid, de sterkte. In de blanke uitvoering is de boot zeer onderhoudsvriendelijk.

De Wind 390 en Tinn Silver 450 C zijn gebouwd van 4mm dik zeewaterbestendig aluminium. Ze zijn volledig gelast. Door een dubbele bodem is de Wind 450 zelflozend en heeft zij zelfs gevuld met water nog voldoende drijfvermogen.

De boot wordt standaard geleverd in blanke uitvoering waarbij de lassen zijn geslepen en geschuurd. Verder omvat de levering roeidollen, een meertouw, een hoosvat en natuurlijk het S.I. Certificaat. De boot is standaard geschikt voor buitenboord motoren in langstaart uitvoering. Echter in overleg is de boot ook in kortstaart uitvoering te leveren.

Voor prijs aanvraag of verdere informatie mailt u naar info@slurink.nl

Bron van artikel: EOC, dé specialist in scheepsverzekeringen, Slurink Bunkerstations.