Handig

Bouten en Moeren

Zowel op bouten en moeren als op sleutels wordt de maat aangegeven met een cijfer. Het cijfer op de bout of moer is afgeleid van de breedte van de schroefdraad, wat eigenlijk een beetje raar is, want bij de keuze van de sleutel gaat het om de kop van de bout of de buitenkant van de moer. Maar de combinatie schroefdraad/kop is gestandaardiseerd, zodat het systeem werkt. Deze tabel geeft een overzicht welke metrische ring- of steeksleutel past om welke bout of moer.

KIJK HIER

Bij een zeskantbout of inbusbout met cilindrische kop bepaal je de lengte door te meten vanaf het begin van de schroefdraad tot onder de kop van de bout. Heb je echter te maken met een bout waarvan de kop is verzonken (ook wel platverzonken genoemd), dan meet je echter de totale lengte van de bout, dus inclusief de kop.

Ditzelfde geldt bij schroeven zoals parkers, metaal- en spaanplaatschroeven. De parkers en metaalschroeven kennen nog een variant en dat is de bolverzonken kop. Deze wordt ook wel lenskop genoemd en is een combinatie van een bolkop en verzonken kop. De lengte van deze schroeven bepaal je door te meten vanaf het begin van de draad tot het punt waar de bolkop begint.

Het onderstaande overzicht maakt het allemaal duidelijk.

Ik zie 8.8 op een boutkop staan, wat betekent dit?


Dit is de aanduiding van de mechanische eigenschappen voor bouten. In dit geval is het 8.8, maar het kan ook 4.6, 4.8, 10.9 of 12.9 zijn.

Hoe hoger het getal hoe sterker de bout.

Vuistregels aflaaddiepte

Een handig advies lijstje bij het bepalen van de aflaaddiepte op de Rijn.

Reglementen

De reglementen mag u tegenwoordig ook digitaal aan boord hebben, wel zo dat u deze onmiddellijk kunt raadplegen. Op deze pagina kunt u de reglementen, bestanden of documenten downloaden en opslaan.

Toegestane afmetingen en diepgang vaarweggedeelten

De vaarwegen, en de daarop toegestane grootste lengte, breedte en diepgang van een schip of samenstel.

Duitse kanalen

Er zijn veel kanalen in Duitsland, Rhein Herne Kanal, Dortmund Ems Kanal, Wesel Datteln Kanal, Mittelandkanal, Elbe Seiten Kanaal etc etc

Schrijf je hier in voor onze