Marifoon

MMSI | Het Maritieme Mobile Service Identiteit-nummer

Het MMSI nummer is een negen cijferig internationaal identificatienummer wat gebruikt wordt in de maritieme telefonie.

Het MMSI (Maritieme Mobile Service Identiteit-nummer)

krijg je toegewezen door het Agentschap Telecom.
Het is een Internationaal nummer deze zijn uitgegeven door de International Telecommunicatie unie (ITU)
Aan de eerste drie cijfers van het MMSI nummer bevat de MID deze geeft De nationaliteit aan.

MID (Maritime Identification Digits)Land
244 / 245 / 246Nederland
218Duitsland
226 / 227 / 228Frankrijk

Het MMSI nummer van een kuststation of kustwacht begint altijd met 00.  Zo is het MMSI nummer van de Nederlandse kustwacht 002442000

De marifoon die je kunt kopen is meestal een zogenaamde combi-marifoon. Vaar je op de binnenwateren is het verplicht om het ATIS nummer (laten) in te programmeren. De ATIS code bestaat uit de landcode plus je roepnaam. Ook dit nummer wordt toegewezen door het Agentschap Telecom.

MMSI en ATIS

Zolang je alleen dit ATIS nummer in-programeerd mag je de marifoon gewoon gebruiken met je basiscertificaat marifonie. De marifoon zal bij het inschakelen steevast vragen om je MMSI nummer, deze melding kan je gewoon negeren.
Zolang je dit nummer niet inprogrameerd kan je de marifoon gewoon gebruiken. De extra opties zoals dual-/ trippelwatch, DSC, zelf schakelen tussen hoog- en laag vermogen zijn uitgeschakeld.

Programmeer je wel het MMSI nummer in je marifoon dan wordt dit een volwaardig communicatiemiddel en moet je in het bezit zijn van minimaal Marcom-B.

Ben je alleen in het bezit van het basiscertificaat marifonie krijg je in eerste instantie niet het MMSI nummer van het Agentschap Telecom.
Echter geef je aan dat je ook AIS gaat gebruiken heb je het MMSI nummer nodig voor je identificatie.  AIS is namelijk een internationaal systeem dat is ook de reden dat je AIS met MMSI werkt en niet met ATIS.

Heb je alleen het basiscertificaat mag je het MMSI nummer dan ook alleen in je AIS transponder programmeren en niet in je marifoon en/of je EPIRB.

Bron: Vaarbewijzen.nl