Nederland, Nieuws, Vaarwegen

IJsselmeer gebied

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland. Het heeft een oppervlakte van 1100 km². Het IJsselmeer is ontstaan door de aanleg van de Afsluitdijk, die gereed kwam in 1932. Daarvoor heette het IJsselmeer de Zuiderzee. Het diepste punt van het IJsselmeer is de val van Urk, bij Urk. Dit punt ligt 5½ meter beneden NAP (Normaal Amsterdams Peil). Als men over het IJsselmeer heeft bedoelt men ook vaak het Markermeer, wat ten zuiden van het IJsselmeer ligt. Maar de twee meren zijn gescheiden door een dijk wat ze toch twee aparte meren maakt.

Geografie

In het noorden van het IJsselmeer worden de Waddenzee en het IJsselmeer gescheiden door de Afsluitdijk. In het noordoosten ligt de kust met Friesland. Dit loopt van het plaatsje Makkum tot en met het plaatje Lemmer. In het oosten ligt de kust van Flevoland. Dit begint bij de Noordoostpolder, dan vervolgens de Ketelbrug. Het IJsselmeer grenst ook met Oostelijk Flevoland. Grofweg van de Flevolandse grens bij Lemmer naar Lelystad. In het zuiden worden het Markermeer en het IJsselmeer van elkaar gescheiden door de Houtribdijk. Dit is een dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. In het westen grenst het IJsselmeer met Noord-Holland. Vandaar uit van Enkhuizen tot aan Den Oever. Ongeveer bij Den Oever begint de Afsluitdijk.

Kenmerken IJsselmeer

  • Diepte: -3,00 tot -3,50 NAP
  • Oppervlakte: 1100 km2

Feiten over het IJsselmeer 

  • Voordat de Afsluitdijk werd aangelegd, heette het IJsselmeer de Zuiderzee. De Zuiderzee was een binnenzee waar veel zoutwatervis gevangen werd. Het land eromheen overstroomde regelmatig.
  • Vanwege het vele water wordt het IJsselmeergebied ook wel het ‘Natte Hart’ genoemd. Het gebied is belangrijk voor waterberging en drinkwatervoorziening.
  • Het IJsselmeergebied is een recreatie- en natuurgebied van (inter)nationale betekenis. Ook is het gebied van belang voor zandwinning en specieberging, zoals van bagger. Rijkswaterstaat heeft de taak om bij het beheer van het gebied al deze functies op elkaar af te stemmen.
  • Wie op het IJssel- of Markermeer vaart, moet rekening houden met golven die soms razendsnel opkomen: golven kunnen al na een uur ‘volgroeid’ zijn. Tijdens onweer kan dat zelfs nog sneller gaan.

Actuele waterstanden