Nieuws, Veiligheid

Varen bij slecht weer

Nu is het woordje slecht in dit verband relatief ten opzichte van wat je tijdens het weer moet doen. Wij zijn geneigd te spreken van slecht weer als we tegen windkracht 7 in moeten beuken, terwijl een beetje zeiler dan juist van mooi weer spreekt, namelijk mooi weer om te zeilen.
We worden altijd via diversen kanalen op de hoogte gehouden van de weersvoorspellingen, we weten allemaal dat het er aan komt, maar wat is het gevaar van slecht weer?

Iedereen is natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk om te gaan varen met slecht weer, maar je een beetje verdiepen in wat je zelf kunt doen is een kleine moeite.
Welk vaarwater ga je over? Hoe is je schip geladen? Vele van deze vragen hebben wij in een overzichtelijk lijstje gemaakt, het is natuurlijk geen verplichting hier wat mee te doen, maar een beetje bewustwording over wat je zelf kan doen.

Wij komen later dit jaar terug met een artikel over de gevaren van wind, stroming, deining, golven, terugslag van golven, golf hoogtes, etc.

 

Download hier de checklist “Varen bij slecht weer”

Vuistregels aflaaddiepte

Een handig advies lijstje bij het bepalen van de aflaaddiepte op de Rijn.

Reglementen

De reglementen mag u tegenwoordig ook digitaal aan boord hebben, wel zo dat u deze onmiddellijk kunt raadplegen. Op deze pagina kunt u de reglementen, bestanden of documenten downloaden en opslaan.

Toegestane afmetingen en diepgang vaarweggedeelten

De vaarwegen, en de daarop toegestane grootste lengte, breedte en diepgang van een schip of samenstel.

Duitse kanalen

Er zijn veel kanalen in Duitsland, Rhein Herne Kanal, Dortmund Ems Kanal, Wesel Datteln Kanal, Mittelandkanal, Elbe Seiten Kanaal etc etc

Schrijf je hier in voor onze