Duitsland, Nieuws

Weser

De Wezer (Duits: Weser) is een rivier in Duitsland, de grootste die in dat land begint en eindigt (in de Noordzee). De Wezer draagt die naam vanaf Hann. Münden, waar de Werra (298 km, bron in het Thüringer Woud) en de Fulda (218 km, bron in de Rhön) samenvloeien. De namen Wezer en Werra gaan terug op dezelfde stam en feitelijk is de Werra te beschouwen als de bovenloop van de Wezer.

Wezer en Werra meten samen 730 km en met de Fulda en hun zijrivieren voeren ze het water af uit een gebied van 46.306 km², een gebied dat groter is dan Nederland. Het grootste deel daarvan ligt in Nedersaksen. Een bijzonderheid is het zijriviertje de Else. Deze takt af in een zogenaamde bifurcatie van de Hase, die zelf naar de Eems stroomt.

Van Hannoversch Münden tot de Porta Westfalica bij Minden stroomt de rivier door het Weserbergland en heet dan de Boven-Wezer (205 km). Bij Porta Westfalica breekt de rivier door de laatste heuvelrug die daar aan de westerzijde van de Wezer het Wiehengebergte en aan de oosterzijde het Wezergebergte heet. Van hier tot Bremen, de belangrijkste stad aan de rivier, spreken we over de Midden-Wezer (157 km), waar sluizen en stuwen de rivier het gehele jaar bevaarbaar houden. Het estuarium van de Wezer begint bij Bremen en heet de Beneden-Wezer. Bij Bremerhaven bereikt de Wezer de Noordzee. Hier volgt nog een stuk Buiten-Wezer, dat overgaat in de Waddenzee en alleen bij laagwater herkenbaar is.

Bron: Wikipedia

  • De vaargeuldiepte is 2,80 meter op het natuurlijke stroomtraject en een algemene waterdiepte van 3,20 meter in de sluiskanalen.* 
  • De maximale lengte is 110,00 meter x 11,45 meter.
  • Op de Weser is de Binnenschofffahrtsstrassen-Ordnung van kracht (BinSchStrO)
  • Er is een verkeersregeling op bepaalde trajecten.

* Houdt er erg in, vaargeuldiepte van 2.80 meter betekent niet dat je dat mag varen.

Officieel is het 2.50 meter , maar van Stolzenau naar beneden vaart men doorgaans wel 2.70 meter.

Van Stolzenau naar Minden is dieper dan 2.5o meter niet aan te raden! (Bron: Adriaan den Herder via FaceBook)

Oberweser

Kartenwerk Oberweser

Waterpolitieverordening inzake verkeersregeling

A- Petershagen

B- Schluesselburg

C- Landesbergen

D- Drakenburg

E- Doerverden


F- Langwedel

G- Hemelingen

Liegestelleninformationen Mittelweser

Untere Hunte – Uhu

Met medewerking van: WikiOwen