Nieuws, Veiligheid

Gebruik van reddingsvesten

Sinds 1 Januari 2016 is het verplicht gebruik van reddingsvesten voor bedrijfsmatigeschepen ingevoerd in het BPR. Dit vinden we terug in artikel 1.08.Bemanningsleden en de andere personen aan boord van een schip dat is bestemdvoor bedrijfsmatig vervoer zijn verplicht een reddingsvest te dragen. Dit geldt bij hetvan of aan boord gaan, voor zover er gevaar is om in het water te vallen, bij hetverblijven in de bijboot en bij werkzaamheden buiten boord. Tevens is het dragenverplicht bij verblijf en werkzaamheden aan dekken in het gangboord, indien verschansingen van ten minste 90 cm hoogte niet aanwezig zijn of relingen niet doorlopend zijn geplaatst.

Maar waarom is het dragen van een reddingsvest verplicht? Doe je dit voor jezelf? Of draag je hem omdat je anders een bekeuring krijgt? In het volgende artikel proberen we het nut van een reddingsvest zo goed mogelijkuit te leggen en iedereen er van bewust te maken waarom het dragen van eenreddingsvest zo belangrijk is.

Zwemvest of reddingsvest?

Het grote verschil tussen een zwemvest en reddingsvest is dat een reddingsvest u bij te water raken automatisch op uw rug zal draaien. Dit draaien is nodig om uw luchtwegen vrij van water te houden, zodat als u bewusteloos te water raakt door dat u bijvoorbeeld een giek tegen uw hoofd krijgt u niet zal verdrinken, omdat uw directop uw rug wordt gedraaid, zonder dat u daarvoor iets hoeft te doen.

Soorten reddingsvesten

Er zijn 2 soorten reddingsvesten, die we kunnen opsplitsen in automatischereddingsvesten en vaststof reddingsvesten. Automatische reddingsvesten zijnvesten die automatisch activeren, nadat deze in contact komt met water. Vaststofreddingsvesten zijn vesten die gekenmerkt zijn, doordat deze zijn gevuld met eenspeciaal schuim. Dit schuim bevat drijfvermogen, en doordat er in een vaststofreddingsvest dusdanig veel van dit schuim zit, zorgt deze ervoor dat u blijft drijven,en ook dat u automatisch gedraaid wordt, bij bewusteloosheid. Dus ook een goed vaststof vest kan uw leven redden.

Drijfvermogen van het reddingsvest

Allereerst is het belangrijk om te weten, wat het drijfvermogen van een reddingsvestbepaald. Het drijfvermogen wordt aangegeven in de eenheid: “N” (NEWTON) wat staat voor het opwaartse vermogen dat het bezit. Dus hoe groter het getal voor de”N” hoe meer drijfvermogen het zwemvest of reddingsvest heeft. Er zijn 4 soorten klasses te weten: 50N (zwemvest),100N reddingsvest, 150N reddingsvest, 275N reddingsvest

Hieronder kunt u heel eenvoudig het bestand downloaden en/of uitprinten.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is einde-bericht-website-1024x137.png