Kennis, Nieuws

Waterverplaatsing

De waterverplaatsing is de hoeveelheid water die verplaatst is om ruimte te maken voor het schip, wanneer het schip stil ligt. Aangezien een drijvend object een hoeveelheid water verplaatst met het zelfde gewicht als het schip, is dit de massa van het schip. Massa, en dus ook waterverplaatsing, wordt gemeten in kilogram.

Rompsnelheid, waterverplaatsing, zuiging en retourstroom wordt veroorzaak door de hoeveelheid water die weggeduwd wordt door het onderwaterschip. Elk schip heeft een bepaalde rompsnelheid. Vaart u sneller dan de rompsnelheid, zal niet alleen de waterverplaatsing, maar ook het brandstofverbruik fors toenemen. Zonder noemenswaardige versnelling. Dit heeft te maken met de vorm en de afmeting van het onderwaterschip, en wordt veroorzaakt door de boeg- en hekgolf bij een varend schip. Deze golven versterken elkaar wanneer u de rompsnelheid overschrijdt.

Snapt u het nog of wilt u meer weten hoe dit precies werkt, bekijk het in ons pdf bestand.

Hieronder kunt u heel eenvoudig het bestand downloaden en/of uitprinten.